Μπαίνουμε στην εφηβεία

Αναφέρουν με αγωνία οι περισσότεροι γονείς όταν το παιδάκι τους αρχίζει μετά τα 13 έτη δειλά να πειραματίζεται με την ανεξαρτησία του , τα όριά του και κατ’επέκταση και με τα όρια όλης της οικογένειας. Μπορεί η εφηβεία να είναι ένα εύθραυστο τοπίο συνεχόμενων σωματικών ,ψυχοσυναισθηματικών και κοινωνικών αλλαγών αλλά είναι και η πιο συναρπαστική περίοδος του ατόμου να εισαχθεί ώριμα στην ενήλικο ζωή. Οι έφηβοι καλούνται να πειραματιστούν με την συνομήλικη ομάδα αλλά και να αποκτήσουν εφόδια από τους γονείς. O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως προτεραιότητα την δόμηση ειδικών κέντρων εφηβικής ιατρικής προκειμένου ένας έφηβος που είναι αρκετά μεγάλος για τον παιδίατρο και αρκετά μικρός για τον παθολόγο να λάβει την απαραίτητη φροντίδα σε πολλαπλά επίπεδα. Ήδη στην Αθήνα έχουν αρχίσει να γίνονται σημαντικές προσπάθειες. Βέβαια ο οικογενειακός παιδίατρος ο οποίος γνωρίζει το παιδί χρόνια ίσως αποτελεί έναν άνθρωπο εμπιστοσύνης όπου γονείς και έφηβοι μπορούν να κατευθυνθούν συζητώντας μαζί του για την συναισθηματική αστάθεια της εφηβείας ,τις σωματικές αλλαγές ,τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του φύλου ,την αμηχανία που νιώθουν αμφότεροι. Επίσης για τις αγωνίες της σχολικής επίδοσης και το άγχος για πιθανές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου που φαίνεται οτι κυρίως οι γονείς επικεντρώνονται με άγχος . Οι ατίθασοι έφηβοι…

Περισσότερα

Για χαρούμενο και ασφαλές καλοκαίρι

Διασκεδάστε και προσέξτε: Βόλτες μετά τον Ιούνιο με καροτσάκια και παιχνίδι σε ώρες εκτός 12 – 4 στον ήλιο αφήνοντας εκτεθειμένες περιοχές δέρματος για πρόσληψη βιταμίνης D. Ανανεώστε το αντηλιακό κάθε 1 ώρα στη θάλασσα και στη βόλτα με δείκτη άνω του 15 για UVA , UVD ακτινοβολίες. Τοποθετήστε πιο ειδικό προϊόν σε πρόσωπο, μύτη και ώμους με πιο υψηλό δείκτη. Πάντα 30 λεπτά πριν την έκθεση στον ήλιο , με άφθονη λήψη υγρών και βρεγμένα μαλλάκια ή καπέλο . Θάλασσα θεωρείται και η παραλία. Επιλέξτε για παιδιά με κινητικές δυσκολίες και μωρά κάτω των 2 ετών θάλασσες με θερμοκρασία άνω των 30 βαθμών C προκειμένου να αποφύγουμε την υποθερμία και την υπερτονία άνω – κάτω άκρων. Από 6 μηνών έως 1 έτους μέγιστος χρόνος κολύμβησης τα 20 λεπτά. Από 18 μηνών έως 2 χρονών τα 40 λεπτά. Αλλάξτε συχνά πετσέτες στην παραλία προς αποφυγή ανάπτυξης μυκήτων.  Όχι βουτιές σε πισίνες με βάθος κάτω των 1,70 μέτρων ή μήκος κάτω των 7,6 μέτρων. Πισίνες με όζον για βρεφική κολύμβηση (< 1 έτους).  Σε κάθε προορισμό εξωτερικού ελέγξτε τα εμβόλια των παιδιών σας και απευθυνθείτε ανάλογα για εμβολιασμούς που πρέπει να γίνουν αναλόγως τον προορισμό.  Διατηρείτε την ρουτίνα της καθημερινότητας ενός…

Περισσότερα

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού μου

Συναντήσαμε Βέρμπη Παιδίατρο, στην Παιδιατρική Λούλα, με την μετεκπαίδευση MSc κυρία Αναπτυξιολογια και μιλήσαμε για ένα θέμα που αφορά τους γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών· την ανάπτυξη των δεξιοτήτων του παιδιού. Τα αναπτυξιακά ορόσημα είναι ένα σύνολο λειτουργικών δεξιοτήτων, που μπορούν να εκτελέσουν τα παιδιά μιας συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας. Πολλές φορές, θα έχετε βρεθεί οι μανούλες μεταξύ σας συζητώντας και συγκρίνοντας πότε τα παιδάκια σας μίλησαν, περπάτησαν, αυτονομήθηκαν στην ούρηση, άρχισαν να γράφουν το όνομά τους. Σε κάθε παιδί, το κάθε αναπτυξιακό ορόσημο είναι διαφορετικό. Για κάθε δεξιότητα, π.χ. λεξούλα με νόημα ή περπάτημα, υπάρχει ένα εύρος Βέρμπη Δ. Λούλα Παιδίατρος Μετεκπαιδευθείσα στην μηνών μέσα στο οποίο το κάθε Παιδιατρική Αναπτυξιολογία παιδάκι μπορεί να το κατακτήσει Master Κοινωνικής Παιδοψυχιατρικής Αντιπρόεδρος Σ.ΑμεΑ Κυψέλη Ιωαννίνων 60 VIP CLASSIC ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 61 ΙΟΥΛΙΟΣ 2018 VIP CLASSIC Μη κατανοητό λόγο. Δεν παίζει με ποικιλία παιχνιδιών. Χρησιμοποιεί συχνά ηχολαλική ομιλία ( επαναλαμβάνει συχνά ότι άκουσε). Δεν επιθυμεί την παρέα άλλων παιδιών. Δεν έχει σταθερή βλεμματική επαφή. Δεν χρησιμοποιεί προτάσεις. Δεν έχει αρχίσει να αυτονομείται σε σίτιση και χρήση τουαλέτας. Επίσης: Σε περίπτωση αδυναμίας χρήσης ποδηλάτου όταν το παιδί μας είναι πια 4,5 ετών. Σε περίπτωση τραυλισμού. Εκρήξεων θυμού. Νυχτερινής ενούρησης. Επιλογή συγκεκριμένης τροφής. Φοβικές…

Περισσότερα

ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ…

Η δουλειά του παιδιού είναι το παιχνίδι Anita Wadley (1934) ΠΑΙΔΙ : παράγωγα του : παίγνιον , παίζειν ,παίγμα ... <<...είναι μέσο φυσικής και ηθικής ανάπτυξης ...>>KARL GROOS <<...είναι μέσο ανάπτυξης νοημοσύνης και γνωστικών δεξιοτήτων...>> PIAGET <<...εκφράζει το υποσυνείδητο και την Για όλους μας το παιχνίδι των παιδιών μας είναι κάτι αυτονόητο και αυθόρμητο... και έτσι πρέπει να είναι... Είναι συνώνυμο με τη χαρά, τη πρόκληση, την εξερεύνηση, τη πρωτοβουλία, την αλληλεπίδραση, τους κανόνες... Το κάθε παιδί σε διαφορετική μέρα θα σου δώσει και μία διαφορετική προσέγγιση για το είναι για το ίδιο το παιχνίδι και αυτό ανάλογα με το αναπτυξιακό του στάδιο, την διάθεση και ψυχολογία του, τα ερεθίσματα του, το πλαίσιο που κινείται... Τα παιδιά παίζουν για να χαρούν, να ανακαλύψουν τον κόσμο, να εκπαιδευτούν, να εξωτερικεύσουν τον λόγο και τη φαντασία τους, την έντασή τους, να κάνουν φίλους... αποτελεί μία ελεύθερη και την πιο βασική και υγιή μορφή έκφρασης... Μπορεί να είναι και μία δομημένη δραστηριότητα στα χέρια ειδικών (παιδιάτρων, παιδοψυχιάτρων και θεραπευτών) προκειμένου να διερευνήσουν το αναπτυξιακό υπόβαθρο ενός παιδιού και να παρέμβουν, στα χέρια εκπαιδευτικών να μεταδώσουν γνώση, στων γονιών για να ενισχύσουν... Την εποχή που το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ) σε μεγάλη πανελλαδική…

Περισσότερα